Søk
  • gilfredhelm

Pengespill i Norge: kort historie

Pengespill, eller gambling, er noe som har eksistert lenge i Norge. Historien om dagens pengespill er meget kortere enn hele historien om pengespill og gambling i Norge. Vi skal se på begge historiene, både den korte og den lange. Nordmenns forhold til gambling og pengespill startet ikke med lotto, poker eller den berømte tippekupongen. Det startet mye mye tidligere enn om så.


Heimskringla, eller bedre kjent som Snorres kongesagaer, er en samling av kongesagaer skrevet på 1220-tallet, av den islandske høvdingen og dikteren Snorre Sturlason. Skal vi tro på Heimskringla, så har norske konger tilegnet seg landområder ved hjelp av gambling. Her er en kort historie om hvordan dagens svenske øya Hisingen engang i tiden ble norsk: I 1020 ble Kong Olav Haraldsson og svenskekongen Olof Skotkonung enig om hvem som skulle få råderett over øya ved å kaste terninger. Svenskekongen trillet først og fikk to seksere, og da trodde mange at løpet var kjørt, men Olav Haraldsson hadde håpet og trillet, og fikk også to seksere. Ny runde fulgte, og to nye seksere for svenskekongen, men Olav Haraldsson var fortsatt sterk i troen og trillet på nytt, med dramatisk utfall. Ene terningen viste seks mens den andre ble ødelagt og delte seg i to, og de to delene til sammen viste syv. Dermed var Hisingen norsk.

Dagens norske pengespill historie er adskillig kortere enn dette, selv om man kan spore hesteveddeløp (og kamelløp !!??) helt tilbake til 1800-tallet, så ble ikke Norsk Rikstoto stiftet før 1982. Lotto ble lansert 4 år etter i 1986 og ble meget rask populær blant folket. Den berømte tippekupongen å allerede dagens lys i 1948, lenge før Norsk Rikstoto ble stiftet. Oddsen kom veldig sent på markedet, og kom i forkant av Lillehammer OL i 1994. Bingo er et spill som er mest kjent og populær blant den eldre garden. De aller første bingohallene i Norge kom allerede på 1960-tallet. Det var en plass man kunne være sosial, samtidig om man kunne få litt spenning. Den dag idag er det bingohaller hvor man kan spille bingo, keno og på Norsk Tipping sine Multix maskiner (Norsk Tippings egen spilleautomater). Selv om Norsk Tipping har monopol på pengespill i Norge så har de møtt på mer og mer utfordring fra utenlandske spillselskaper som tilbyr pengespill over nettet. Dette er grunnet deres strenge regler for innsats og tapsbeløp. Dagens grense på deres spilleautomater er på 600 kroner dagen og maksimalt 2500 kroner på en måned. Dette er innført for å få bukt med eventuell spillavhengighet.

Som svar på konkurransen fra utenlandske spillselskaper lanserte Norsk Tipping sitt eget nettcasino i 2014. Hvorvidt det har hjulpet Norsk Tipping i konkurransen er fortsatt ukjent. Selv om det er monopol på alt av pengespill i Norge per dags dato, så finnes det håp og gode alternativer som gir lokkende tilbud for de som ikke er så glad i Norsk Tipping. Det jobbes i skrivende stund med å få endret på dette monopolet. Dette er et tema som har vært tatt opp gjentatte ganger gjennom årene. Forhåpentligvis vil staten gi etter, slik at det norske folk kan fritt velge hvem de ønsker å spille hos.

Les mer om pengespill i Norge her:

5 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle